Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
local_library

Komentarz

Komentarz do VAT 2020 - Art. 28i

1

[Zakres stosowania] Komentowany artykuł (stanowi on implementację art. 55 i 57 dyrektywy 2006/112) przewiduje szczególny sposób określania miejsca świadczenia usług restauracyjnych i cateringowych. Ma on zastosowanie zarówno w przypadku usług świadczonych na rzecz podatników, jak i dla usług świadczonych na rzecz podmiotów niebędących podatnikami.

2

Usługi restauracyjne i cateringowe polegają na dostarczaniu gotowej lub niegotowej żywności lub napojów albo żywności i napojów, przeznaczonych do spożycia przez ludzi, wraz z odpowiednimi usługami wspomagającymi, pozwalającymi na ich natychmiastowe spożycie. Dostarczanie żywności lub napojów albo żywności i napojów stanowi jedynie element większej całości, w której muszą przeważać usługi. Usługi restauracyjne polegają na ich świadczeniu w lokalu należącym do usługodawcy. Natomiast usługi cateringowe polegają na ich świadczeniu poza lokalem usługodawcy (zob. art. 6 ust. 1 rozporządzenia 282/2011).

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00