Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
wróć do listy [154 z 837]

Artykuł aktualny na dzień 17-07-2024

Wyjaśnienie MF: Wyjaśnienia do zmiany klasyfikacji w kontekście wdrażania projektu Systemu Monitorowania Usług Publicznych (SMUP) w JST

W związku z rozporządzeniem Ministra Finansów, Funduszy i Polityki Regionalnej z 26 lipca 2021 r. zmieniającym rozporządzenie w sprawie szczegółowej klasyfikacji dochodów, wydatków, przychodów i rozchodów oraz środków pochodzących ze źródeł zagranicznych, w praktyce pojawiły się liczne wątpliwości. Także redakcja PORADNIKA Rachunkowości Budżetowej zwracała się z kilkoma pytaniami do Ministerstwa Finansów, np.:

1. Jakie wydatki należy uwzględnić przy planowaniu wydatków na utrzymanie stanowisk pracy? Czy są to - oprócz wynagrodzeń i pochodnych - również np. wydatki na energię, czynsz za pomieszczenie, w którym pracownik urzęduje?

2. W jakich rozdziałach należy ujmować dochody, które do tej pory były klasyfikowane w rozdziałach podmiotowych, np. czy dochody z wynajmu pomieszczeń w budynku szkoły można dalej klasyfikować w rozdziale 80101?

3. Czy w przypadku dochodów z projektów UE można stosować wyłączenie w zakresie dotacji i realizować je w rozdziałach usługowych łącznie z wydatkami na wynagrodzenia pracowników zatrudnionych w jednostce realizującej projekt? Jeśli tak, to czy jednostki mogą planować w tym samym rozdziale również wkład własny do projektu współfinansowanego ze środków UE?

4. Czy zapisy § 1 ust. 1 lit. j ww. rozporządzenia mają zastosowanie również do samorządowych zakładów budżetowych?

(patrz pismo w PRB 10/2021 na str. 12).

Ministerstwo Finansów przygotowało komentarz na potrzeby realizacji projektu SMUP w kontekście zmian w klasyfikacji budżetowej1 (Dz.U. z 2021 r. poz. 1382).

I. Wstęp

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00
do góry
do góry
Potrzebujesz pomocy?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00