Artykuł aktualny na dzień 17-07-2024
Informacja Głównego Inspektora Sanitarnego w sprawie wykonywania badań do celów sanitarno-epidemiologicznych
W związku z napływającymi licznie do Głównego Inspektoratu Sanitarnego (dalej: GIS) zapytaniami pracowników, jak i pracodawców w zakresie wykonywania badań do celów sanitarno-epidemiologicznych na potrzeby zatrudnienia przy pracach, przy których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia lub choroby zakaźnej na inne osoby oraz w związku z dostępem do tych badań w powiatowych/wojewódzkich stacjach sanitarno-epidemiologicznych, ze względu na trwającą epidemię SARS-CoV-2. GIS wyjaśnia:
- obowiązkiem podmiotu kierującego danym zakładem produkcji i/lub obrotu żywnością, odpowiedzialnego za bezpieczeństwo żywności jest zapewnienie przestrzegania zasad higieny w całym procesie produkcji i obrotu żywnością, w tym również w zakresie odpowiedniego stanu zdrowia pracowników;